Hagyari sa stretol s organizátormi ohlásenej akcie Ľudia proti násiliu

12.08.2009 Prešov

Prešov 12. augusta (TASR) – Primátor Pavel Hagyari sa dnes na prešovskej radnici stretol s Radovanom Novotným, zástupcom občianskeho združenia Nové slobodné Slovensko (NSS), ktoré na svojej webovej stránke pozýva občanov ...
To má byť pravdepodobne reakciou na udalosti, ktoré sa odohrali 8. augusta v Šarišských Michaľanoch.
Podľa zverejneného oznamu na internete účelom zhromaždenia v Prešove má byť pokojné vyjadrenie odmietavého postoja občanov k násiliu v rôznych podobách a je avizované na piatok 14. augusta.
\"Združenie NSS požiadalo mestský úrad o povolenie verejného zhromaždenia. Mesto ho nemá možnosť zakázať, pretože splnili všetky zákonné požiadavky, \" povedal pre TASR Hagyari. V tejto súvislosti organizátorov na dnešnom stretnutí požiadal o primerané zabezpečenie akcie a aby bola zároveň výraznejšia usporiadateľská služba, s čím podľa vyjadrenia primátora súhlasili.
\"Oznámil som im, že mesto Prešov nemá záujem o žiadne prejavy xenofóbie, rasizmu prípadne nejakého násilia. Rovnako som ich požiadal, aby ani verbálne neporušovali slovenskú legislatívu. Sľúbili, že nebude narušený verejný poriadok, že nebude ohrozený ani majetok, ani zdravie ľudí, \" dodal Hagyari.
Mesto bude podľa slov primátora priebeh zhromaždenia monitorovať v spolupráci s Policajným zborom (PZ) a posilní aj hliadky mestskej polície. \"V prípade, že dôjde k porušeniu zákona či narušeniu verejného poriadku, zasiahneme, \" uviedol Hagyari. Potvrdil, že z tohto dôvodu už vedenie úradu diskutovalo o koordinovaní postupu s PZ.
Samotní organizátori na internetovej stránke žiadajú účastníkov zhromaždenia o také správanie, aby nevznikli žiadne zámienky na rozpustenie zhromaždenia.
 

Vyberte región